Hauskoja sanoja

Juteltiin eilen muualta tänne muuttaneen ystävän kanssa paikallisista sanoista ja ilmaisuista, jotka tulivat meille uusina tänne muuttaessamme. Tässä esimerkkinä muutama ilmaisu, jotka elävät täällä ihmisten puheessa.

Jotain tehdään vasiten
Tämän sanan hahmottaminen ottaa oman aikansa, koska sitä käytetään paljon mutta sen merkitys voi olla hyvin kaksihaarainen. Se voi tarkoittaa sekä "varta vasten" että "muuten vaan". Mielestäni nuo kaksi ilmaisua ovat toinen toisensa vastakohtia, mutta vasiten korvaa ne molemmat. Asiayhteydestä on kuitenkin helppo tulkita, kumpi merkitys on kyseessä.

Ihan nokko
Nokko ilmaisee määrää. Jos jotain on ihan nokko, on sitä ihan tarpeeksi. Tietyllä tavalla painotettuna ihan nokko voi tarkoittaa, että jotain on ihan hemmetin paljon. Voidaan myös kysyä, onko jotain ihan nokko, eli onko tarpeeksi.

Olla jostain pois
Tämä on mielestäni sympaattinen tapa ilmaista, mistä joku on kotoisin. Minä olen Salosta poissa, eli Salosta kotoisin.

On myös sanoja, joita minä eteläsuomalaisena käytän ja jotka täkäläiset useimmiten ymmärtävät, vaikka eivät itse näitä ilmaisuja käytäkään. Monet niistä aiheuttavat hilpeyttä.

Joku asia/esine ei ole mistään kotoisin
Täällä päin tuota ilmaisua ei käytetä kertomaan, että joku on huono tai ei toimi. Tätä ilmaisua käyttäessäni olen saanut huomata että ihmiset eivät ihan aidosti ymmärrä, mitä tarkoitan.

Joku on hävöksissä
Joku on kateissa. Tämä ilmaisu naurattaa ihmisiä, vaikka kuinka sanoisin sen pokerinaamalla.

Kummot sää ny simmot sit sanosit/teit
(miksi sinä nyt niin sanoit/teit)
Täkäläinen kyllä helposti ymmärtää nämä sanat, mutta ei käytä niitä juurikaan itse. Mimmonen, simmonen, simmottii, mimmottii, simmottiimimmottii... Näitä sanojahan on vaikka kuinka paljon.

Kui
Ymmärretään kyllä, mutta saa ihmiset hymyilemään.

Feikkikonditionaali imperfektiä ilmaistaessa: sanosin, nukkusin, kattosin, rämpisin jne
Kiinnittää ihmisten huomion. Ymmärtävät toki, mitä yritän sanoa, mutta välillä velmuillen huomauttavat tästä.

Tässä vielä kevennyksenä kuva eräästä eilisestä vieraasta. Ystävälläni oli mukanaan kaksi tällaista hymynaamaa:Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Voit kirjoittaa minulle yksityisviestin.

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *