Google Kuvat uudistui

Google uudisti Kuvat-palvelunsa kesäkuussa. Samalla uudistui säilytystilan mukana tuleva kuvanmuokkausohjelma. 

En ollut etukäteen tietoinen asiasta ja yllätys oli suuri, kun kesäkuun puolivälin jälkeen palasin tuttuun tapaani selailemaan valokuviani. Näkymä oli aivan erilainen kuin ennen, paljon tyylikkäämpi.

Olin kokeillut Googlen aiempaa kuvanmuokkausohjelmaa joskus aikoja sitten, mutta se ei toiminut ainakaan minun koneellani. Muokkauksia oli vaikea tehdä ja tallentaminen epäonnistui usein. Niinpä olin hylännyt Googlen kuvanmuokkauksen aikoja sitten. Olen muokannut kuvia muun muassa paint.netillä ja picmonkeylla, minkä jälkeen olen tallettanut ne Googlen Kuvat-palveluun.

No, nyt Google uudistui. Kaikki muuttui ulkonäöltään huomattavasti aiempaa yksinkertaisemmaksi. Uudennäköinen galleria vaati pientä tuijotusta ennen kuin sen salat aukenivat. Uusia kuvia ladataan talteen klikkaamalla oikeasta ylänurkasta löytyvää pilvi-ikonia. Pilven vasemmalla puolella oleva "+" on hämäystä. Ikonin nimi on "luo albumi", mutta tosiasiassa sillä saa luotua albumin vain sellaisista kuvista, jotka olet jo aiemmin ladannut palveluun.

Klikkaa siis pilveä kun lataat uusia kuvia. Kun kuvat on ladattu, valitaan näytön vasemmasta alanurkasta, lisätäänkö ne olemassa olevaan albumiin vai luodaanko niille uusi albumi.

Näkymää voi vaihtaa vasemmalla olevan palkin ikoneista. Oletuksena on päivämäärien mukaan järjestetty näkymä (yllä kuvassa). Jos haluaa nähdä albuminsa, pitää klikata alempaa ikonia (alla kuvassa ympyröitynä vihreällä). Uudistuksen myötä Google on alkanut kutsua albumeita Kokoelmiksi.
Vasemmassa reunassa olevia kolmea pistettä klikkaamalla aukeaa yleishyödyllinen valikko, josta löytyvät muun muassa Asetukset ja Roskakori.

Erittäin potentiaalinen raivokohtausten aiheuttaja on Assistentti (yllä kuvassa punaisen ruksin alla). Tämä on se Googlen keksimä hassutus, joka lisää joulukuusikuviisi kimalteita tai muuttaa kuvasarjasi - joiden kuvista olit aikonut poistaa ainakin yhdeksän kymmenestä - tönköiksi ja täysin turhiksi gif-videoiksi.

Google yrittää väittää Assistenttia hyödylliseksi: "Assistentti näyttää automaattisesti hauskoja juttuja, jotka on luotu kuvistasi. Lisäksi se auttaa pitämään asiat järjestyksessä." Tätä en usko ennen kuin näen. Onneksi Assistentin saa laitettua pois päältä Asetukset-kohdassa.

Entä sitten kuvanmuokkausohjelma? 

Siihen pääsee avaamalla haluamansa kuvan suureksi ja klikkaamalla sen jälkeen oikeaan ylänurkkaan ilmestyvää kynän kuvaa. Ohjelma on todella yksinkertainen. Siitä puuttuvat esimerkiksi sellaiset perinteiset muokkaukset kuin terävöitys ja kuvan koon muuttaminen.

Silti ohjelma on ihan näppärä. Se toimii sulavasti ja nopeasti.


Kolmesta pisteestä pääsee valitsemaan "tallenna kopiona" -vaihtoehdon. Pelkkä "Tallenna"-nappi korvaa alkuperäisen kuvan muokatulla. Pitämällä vertaa-nappia pohjassa taas näkee kuvan muokkaamattomassa muodossa.

Päävalikko sisältää valinnat Vaalea, Väri, Korostus ja Vinjetti. Kaikki säädöt ovat ääriasennoissaan miedompia kuin mihin muiden ohjelmien kanssa olemme saaneet tottua. 

Kontrastia saa ainakin jollain tavalla hieman säädettyä korostuksen ja vaaleuden avulla.

Vinjetti on mukava juttu päävalikossa, sillä voi tarvittaessa tunnelmallistaa kuvaa tummentamalla pehmeästi sen reunoja.

Kuvan rajaaminenkin on tehty aika vaikeaksi, mutta kun asiasta pääsee jyvälle, niin kyllähän se toimii. Ainakin horisontin suoristaminen on helppoa.
Mitään suuria pelastuksia tällä kuvanmuokkausohjelmalla ei todellakaan tehdä. Tämä on ennemminkin hienosäätöä, joka riittää vallan mainiosti silloin, kun kuvat ovat lähtökohtaisesti onnistuneita.

Filttereillä voi kikkailla huvikseen.

Filttereitä, jotka on nimetty planeettojen ja kuiden mukaan, on viisitoista. Jokaisen voimakkuutta saa säädettyä aavistuksen molempiin suuntiin. Filtterit ovat suhteellisen hienovaraisia ja osa niistä kärsii tietynlaisesta särmikkyyden (kontrastin) puutteesta. 
Pääasiassa filtteripaletti on kuitenkin onnistunut ja Google tarjoaa myös sellaisia filttereitä, jotka Picmonkeyssa ovat maksun takana. Esimerkiksi Picmonkeyn urbanelle ja time machinelle löytyy googlelta melko hyvin vastaavat vaihtoehdot. 

Toisaalta taas monet Picmonkeyssakin ilmaisista filttereistä puuttuvat Googlelta kokonaan, esimerkiksi lomo, holga ja cinerama. Googlen filtterit ovat näitä paljon hienovaraisempia.

Googlen filttereitä kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla. Vaikka yksi filtteri ei tietylle kuvalle toimisi ollenkaan, voi se toiselle otokselle toimia huippuhyvin.

Kaiken kaikkiaan Googlen kuvanmuokkausohjelma on toimiva ja näppärä arkiselle, yksinkertaiselle käytölle ja jo valmiiksi perusonnistuineille kuville. Muokkaus toimii hienosäädöissä ja filttereillä leikittelyssä. Yksinkertainen ulkoasu ja nopeakäyttöisyys ovat plussaa, muutamien perusominaisuuksien puute on miinusta. 

Innostunut kuvilla leikittelijä saa huomattavasti enemmän irti Picmonkeysta.

Googlen filttereitä on syytä käyttää varoen, sillä ne huonontavat jonkin verran kuvan laatua. Kuvien suurille, yksinkertaisille pinnoille voi filttereiden takia ilmestyä rakeisuutta ja rajoja (alla kuvassa).
Mobiililaitteista vielä. 

Play-kaupasta löytyy sellainen sovellus kuin Google Kuvat. Ikonina on sama värikäs, nelihaarainen propelli kuin tietokoneellakin Googlen valikossa. 

Kun Android-puhelimesi on synkronoitu oman Google-tilisi kanssa, ilmestyvät omat kuvasi sovellukseen (yllä kuvassa) ja saat sitä kautta niitä myös esimerkiksi tallennettua, jaettua ja poistettua. Lataamalla haluamasi kuvan sovelluksesta laitteellesi saat asetettua sen myös vaikka taustakuvaksi.

Assistentin lisäksi tässä on nyt käsillä toinenkin, kenties vieläkin suurempaa kiukkua aiheuttava tekijä: varmuuskopioija.

Tarkoittaa sitä, että kun puhelimesi on synkronoitu Google-tilisi kanssa, niin kännyllä räpsimäsi (monesti turhat, epäonnistuneet ja huonolaatuiset) kuvat tallettuvat automaattisesti puhelimen lisäksi myös Google Kuvat -palveluun. 

Ja juuri kun kuva-albumisi näyttivät tyylikkäiltä ja hyvin järjestellyiltä! Itse ainakin haluan tallettaa Google Kuvat -kansioihin vain valmiita, tarkkaan valittuja, onnistuneita ja järjesteltyjä kuvia, en suttuisia kännykkäsutaisuja. Siirrän kuvan kännykästä pilveen vain siinä erityistapauksessa, jos se on oikeasti hyvä eikä minulla ole samasta tilanteesta oikealla kameralla otettua kuvaa. 

Onneksi, oi onneksi, tähänkin on ratkaisu, tässä ohjeet Samsungille (Galaxy S2+):

0. Lataa puhelimen Galleriasta talteen ne kännykkäkameran kuvat, jotka haluat säilyttää (siirrä vaikka Driveen)
1. Valitse Asetukset
2. Valitse Tilit
3. Valitse Google
4. Klikkaa sähköpostiosoitettasi
5. Ota ruksit pois alla olevan kuvan mukaisesti
6. Valitse uudelleen Asetukset
7. Valitse Lisää
8. Valitse Sovellusten hallinta
9. Valitse välilehti Kaikki (pyyhkäisemällä näyttöä oikealta vasemmalle)
10. Valitse listasta Galleria
11. Valitse Poista tiedot
12. Valmis!
Tämä samainen toimenpide on muuten lääke myös siihen, jos vanhat Picasa-kuvasi vielä kummittelevat puhelimesi Galleria-sovelluksessa, eli siellä, minne kännykällä ottamasi kuvat tallentuvat. 

Systeemi toimi aikoinaan niin, että aina kun jaoit kuvan Google Plussassa, niin kuva ilmestyi omana kansionaan puhelimesi Galleriaan. Lopulta kuvia oli satoja, joka kansiossa vain yksi kuva. Niiden joukosta oli tosi hidasta ja turhauttavaa hakea yhtä tiettyä kuvaa.

Kun teet yllä olevan muuvin ja sen jälkeen vielä tyhjennät Galleria-sovelluksen datan (ikonissa keltainen kukka), pitäisi tuonkin ärsyttävän ongelman olla historiaa.

Tämän kaiken jälkeenkin Google Kuvat -sovellus näyttää edelleen kuvasi ajantasaisesti ja siististi omissa kansioissaan myös kännykässä.

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Voit kirjoittaa minulle yksityisviestin.

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *