10+1 syytä asua Lapissa

Syksyllä tulee kaksi vuotta siitä, kun muutin yksin Salosta Utsjoelle. Tässä kuussa tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun muutimme tänne Kittilään. Paluumuuttoa etelään ei ole maisemissa: tässä 10 + 1 hyvää syytä asua Lapissa!

1. Suuri luonto
Suuret metsät, suuret joet sekä suuret tunturit, suot ja erämaat antavat ihmisen tuntea itsensä pieneksi. Elämän pikku huolet tuntuvat mitättömiltä. Erämaan ilmaa hengittäessä ne on helppo unohtaa kokonaan. Lapin luonnossa ei voi olla onneton.


2. Palvelut ovat kaukana
Kun kaupungit ostoskeskuksineen ovat kaukana, ei rahaa tule tuhlattua. Samalla on helppo huomata, kuinka turhaa tavarapaljous on. Kun turhat ihmismaailman ärsykkeet ovat poissa, tulee helpommin suunnattua luontoon. Samalla on entistä helpompaa arvostaa sitä, että tärkeät jutut, kuten kunnallinen terveydenhuolto, toimivat hyvin myös maaseudulla.


3. Puhtaus
Puhtaan luonnon tuoksut ja tunturimaan raikas tuuli ovat jotain, jota ei voi sanoin kuvata, vaan ne pitää itse kokea. Lapin maaseudulla riittää, kun astuu ovesta ulos. Ei tarvitse ajaa tuhatta kilometriä pohjoiseen. Täällä voit myös astella metsään tai tunturille ja juoda huoletta puron raikasta, ihanaa vettä. Se on ylellisyyttä!


4. Harrastusmahdollisuudet
Lapissa ei hikoilla kunto- tai joogasaleilla. Niin nuoret kuin aikuisetkin harrastavat ulkona monenlaista. Ympäri vuoden kalastetaan maan parhailla apajilla ja tulistellaan vähintään lähilaavuilla ystävien ja perheen kanssa. Oikea talvi mahdollistaa moottorikelkkailun ja muut hauskat talvitiimellykset joka vuosi. Valokuvaajille Lappi on tietenkin loputon aarreaitta kaikkina vuodenaikoina.


5. Kahdeksan vuodenaikaa
Lapin kahdeksan vuodenaikaa on helppo erottaa toisistaan. Jokainen on voimakkaalla tavalla upea ja erilainen, ja niiden rytmissä eläminen hoitaa sielua ja mieltä paremmin kuin yksikään terapeutti. Parhaillaan eletään keskiyönauringon aikaa. Sitä seuraavat sadonkorjuu, ruska, ensilumi, joulukaamos, pakkastalvi, hankikantokevät ja jäidenlähtökevät.


6. Värit
Lapin luonto leiskuu taivasta myöten maailman upeimmissa väreissä. Revontulet, ruska, sininen kaamos, hohtava hanki, vehreät metsät ja kesän kukkaloisto ovat vertaansa vailla.


7. Rauha
Ei kaupunkien hälinää, liikennettä, ei edes liikennevaloja nostattamassa hikikarpaloita ohimoille. Ei tarvitse katsoa mitä naapuri syö aamupalaksi, eikä tarvitse kuunnella mopoautojen jumputusta. Tunturituuli viilentää otsaa samalla kun silmät lepäävät suurissa maisemissa.


8. Elämänasenne
Kenties muun muassa edellä mainituista syistä johtuen lappilaiset eivät ole kovin tiukkapipoisia. Täällä asenne elämään on mielestäni mukavampi ja armollisempi kuin monella eteläläisellä. Täällä muistetaan nauttia elämästä ja luonnosta sen sijaan, että stressaannuttaisiin suorituspaineiden alla. Tätä hienoa asennetta olen itsekin saanut oppia. Sole poka mikhään!


9. Naapurit
Kynnys lähteä katselemaan länsinaapureiden menoa on todella matala! Autoon vaan ja ei muuta kuin reissuun nauttimaan vaikkapa Ruotsin lepposista moottorikelkkailumahdollisuuksista tai Norjan upeista vuori- ja merimaisemista. Myös Saamenmaa on upea ja arvokas naapuri, jonka vaikutuspiirissa eläminen on hyvin avartavaa. Etelässä moni ei tiedä saamelaisista mitään, mikä nyt ajateltuna tuntuu minusta aivan käsittämättömältä.


10. Mystiikka
Niin paljon ja väkivaltaisesti kuin tänne on aikojen saatossa koitettu kristinuskoa juurruttaa, on Lapissa edelleen aimo annos vanhaa kunnon pakana-aikojen mystiikkaa. Vaikka menisit kuinka syrjäiselle seidalle, huomaat todennäköisesti, että sinne on tuotu lahja tai useampi vielä aivan lähiaikoina. Se on oikea homma.


+1. Porot!
No tähän ei varmaan tarvitse edes muuta sanoa? Porot ovat ihania!


LUETTAVANA JUURI NYT

Maailman hienoin esitys – evoluution todisteet (The Greatest Show On Earth), Richard Dawkins, 2009

KUULOKKEISSA JUURI NYT

Human. :||: Nature., Nightwish, 2020

Endless forms most beautiful, Nightwish, 2015

OTA YHTEYTTÄ

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Minulle voit laittaa viestiä osoitteeseen jonna.m.saari@gmail.com