Poronkieltä kahdella eri tavalla

Satuinpa huomaamaan kaupan pakastealtaassa paketin poronkieliä. Kolme kieltä maksoi noin 7 euroa. Ostin pois.

Kassaneiti kertoi, että kieliä on näin joulun alla saatavilla, kun syksyn teurastukset ovat juuri takana. Ympäri vuoden kieliä ei siis ainakaan näillä lakeuksilla peruskaupasta saa. Karigasniemellä ja käsittääkseni myös Kilpisjärvellä poron eri osia on paremmin saatavilla ympäri vuoden.

Valmistimme kolmesta kielestä niin lounaan kuin päivällisenkin.

Poronkielen keittäminen


Sulatetut, huuhdellut kielet keitetään vedessä kuin perunat. Keittoaika on noin kaksi tuntia, ja keitinvedessä on kielten seurana suolaa, pippuria ja sipulia.

Ohjeissa usein neuvotaan kuorimaan veden pinnalle muodostuva vaahto tarkasti pois. Tämän päivän kokkauksissani ei tuollaisesta vaahdosta ollut kuitenkaan merkkiäkään, eli ei sitä välttämättä aina muodostu.


Kun kielet ovat kypsät ja sen verran jäähtyneet, että niitä voi käsitellä, kielten päältä kuoritaan kumimainen vaalea kalvo pois. Kuoriminen onnistuu parhaiten ruokailuveitsellä. Liian terävällä veitsellä voi kalvon mukana mennä hukkaan myös kielen lihaa.

Lounasleivät poronkielestä:


Ainekset:
- keitettyä ja kuorittua poron kieltä siivutettuna
- maustamattomia uunipatonkeja
- voita
- sweet chili -kastiketta
- majoneesia

Siivutetusta poronkielestä teet mehevät ja ruokaisat leivät lounaaksi! Paista patongit, voitele halkaistu lämmin patonki ja lado kielisiivut päälle. Kruunaa vielä sweet chili -kastikkeella ja maustamattomalla kevytmajoneesilla.


Poronkieltä päivälliseksi


Ainekset:
- 1 keitetty kieli per syöjä
- kielien keittoliemi
- vehnäjauhoja
- perunoita
- sitruuna tai sitruunamehua

Keitä kielet kypsiksi kuten jutun alussa neuvottiin.

Kuori perunat ja laita ne kiehumaan.

Ota kielien keittolientä sopiva määrä erilliseen kattilaan ja kiehauta se. Lisää joukkoon vedestä ja vehnäjauhosta tehty suuruste ja keittele kastike valmiiksi koko ajan sekoitellen. Mausta suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla: me käytimme tällä kertaa rakuunaa sekä tuoreen inkiväärin siivuja.

Kun kastike on valmis ja olet tarkistanut maun, siivilöi se tarjoiluastiaan. Sekoita lopuksi mukaan sitruunan mehua juuri ennen tarjoilua.

Tarjoile siivutetut kielet keitettyjen perunoiden (tai perunamuusin), sitruunakastikkeen ja keittoliemessä olleiden sipuleiden kera. Viimeistele sweet chili -kastikkeella.Kommentit

Varpuslintu sanoi…
Vou, näyttää ja kuulostaa yllättävän herkulliselta. En ole koskaan uskaltanut maistaa mitään kieltä, kun se vaikuttaa jotenkin niin ei-ruokaisalta ajatuksena. :D
Hmmm, tuossa vaiheessa, raakana, ei herätä suuria intohimoja mutta muistan kyllä, miten hyvältä keitetty ja suolaa päälle ripoteltu sian kieli maistui, kun sika teurastettiin kotona ja se käytettiin tarkkaan hyväksi. Vielä villimpi ajatus???
Ihanaa että joku vielä uskaltautuu syömään sisäelimiin rinnastettavaa kieltä ja vielä pitää siitä!