Sata luuta hauin päässä

Talon mukana tulleesta vanhan sängyn pohjasta sain taulupohjan, joka on odottanut vuoroaan jo viikkoja. Välillä sänky makasi jo polttokasassakin, mutta raahasin sen sieltä takaisin ja yhdessä mieheni kanssa nakutimme ja ruuvailimme siitä jalat irti.

Otettuaan viikon ajan kevätaurinkoa kuistilla, sängynpohja pääsi työstettäväksi uuteen elämäänsä.


Vielä sitäkin kauemmin kuin sängynpohjan kohtalo on ollut auki, on päässäni kytenyt ajatus netistä löytämästäni haukien skaimmadasta esittävästä maalauksesta.

Alkuperäinen työ on Klaus Haapaniemen käsialaa, mutta tällä kertaa käytin hänen piirrostaan vain lähinnä inspiraationa, ja omasta hauestani tuli lopulta melko erilainen kuin Klausilla.


Skaimmadas on saamelaistarustossa esiintyvä jättimäinen kalakuningas, jolla on sarvikruunu. Sana on eteläläisille vieras, mutta aihe ei: esimerkiksi Inarin kunnan vaakunassa on siikojen skaimmadas, monelle tuttu kuva.

Tänään lopultakin iski inspiraatio päästää kala ajatuksista näkyville. Jo aiemmin olin maalannut taulun pohjan siniseksi ja hahmotellut siihen vaalealla hauen siluetin sarvineen kaikkineen. Nyt oli yksityiskohtien vuoro, ja niitähän riitti.

En ollut Haapaniemen teoksessa tyytyväinen hauen pään malliin, joten minulle oli tärkeää tehdä pään muoto omaan versiooni toisenlaiseksi. Samoin silmästä tein aivan erilaisen, alkuperäisessä maalauksessa silmästä puuttui mielestäni ilme, ja minä halusin omasta kalastani hyvin ilmeikkään.

Lisäksi oikaisin hauen omaan maalaukseeni, koska taulupohjan malli ei antanut myöden, että hauki olisi ollut mutkalla kuten mallikuvassa.

Yksityiskohtiin otin joitakin perusideoita Haapaniemen piirroksesta, mutta pitkälti tein ihan vain fiiliksen pohjalta. Värivalikoimaa minulla oli sen verran, kuin mitä talon maalaamisessa on tähän mennessä käytetty: valkoista, sinistä, tummaa ja vaaleaa harmaata sekä vihreää. Vihreää ja vaaleaa harmaata sotkemalla sain vielä yhden lisäsävyn luotua.

Kaapista löytyi vielä ikivanha purkki keltaista maalia, jolla lisäsin tauluun aivan viimeiseksi muutamia pikku yksitysikohtia.

En ollut aluksi varma tulisiko hommasta mitään, mutta ensimmäiset yksityiskohdat, eli silmän ja pään muotojen viivat laitettuani tajusin, että hyvä siitä tulee. Silloin viritin kameran kuvaamaan timelapsella hauen synnyn.

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Voit kirjoittaa minulle yksityisviestin.

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *