#Sata syytä tulla Sodankylään

Tämä ajatustulva on saanut jatkoa täällä: Mitä Sodankylän keskusta tarvitsee?

Lue myös: 7 syytä miksi Sodankylä

Sodankylässä kuulutellaan asukkaiden ja kävijöiden vinkkejä siitä, miksi Sodankylään kannattaa tulla. Kommentteja luvataan häikäilemättä käyttää hyväksi matkailun markkinoinnissa. Hyvä niin!


Syitähän on lukemattomia. Minä halusin avata ajatuksiani hieman laajemmin kuin vain luettelemalla asioita kuten ihana lähiluonto. Kirjasin ylös muutamia juttuja, joiden takia Sodankylään kannattaa tulla, mutta myös ajatuksia siitä, miten Sodankylässä voitaisiin asioita kehittää hieman matkailuystävällisemmiksi.

Näkisin, että Sodankylän matkailun suurin epäkohta on, että turisteille ei hoksata kertoa sitä, mitä paikalliset pitävät itsestäänselvyytenä. Tähän olen törmännyt monessa tilanteessa. Ei turisti voi tietää, missä on Pappilanniemi esimerkiksi. Osoitteet, tiennimet ja kartat kunniaan, kun paikoista kerrotaan! Lisäksi hienoja paikkoja pitää oikeasti tyrkyttää eikä vain luottaa siihen, että turisti jaksaa itse monen mutkan takaa ottaa niistä selvää. Hankala on etsiäkään tietoa sellaisesta, minkä ei hoksaa olevan edes olemassa.

#Sompio
On suorastaan synti, että tätä mieletöntä teosta ei näytä hyödyntävän matkailussa ollenkaan. Sellaista tuotetta tai palvelua ei olekaan, mitä sen ympärille ei voisi luoda. Sompiossa mainitaan monia paikkoja nimeltä - miten olisi Sompio-teemainen vaellusreitti, jossa teemaa on hyödynnetty kekseliäästi ja huomiota herättävästi? Sehän voisi olla seuraava Karhunkierros, reittien legenda! Sompiossa on upeita piirroksia - miten olisi tuotevalikoima niillä piirroksilla? Kirjat myyntiin matkailuinfoon ja Sompio Alarieston rinnalle infon kauppaan!

#Akmeeli
Sompion luonnonpuistossa unohdettuna ja kiellettynä lepää yksi Lapin legendaarisimmista suurnoidista, Akmeeli. Hauta on alueella, jossa normaalisti ei saa liikkua, vain paikallisilla on tiettyjä erivapauksia. Kohde on kuitenkin hienolla sijainnilla ja autotie (joskin huonokuntoinen) johtaa lähelle. Miksi tätä uskomatonta lapinnoita-legendaa ei hyödynnettäisi matkailuvetovoimana? Suurnoita, shamaani, uskomattomia tarinoita, totta ja tarua. Akmeelin ympärille saisi kehitettyä vaikka mitä tuotteita, retkiä, palveluita. Kuitenkin ainakin nykytilassaan vaikuttaa siltä, että koko suurnoita on haluttu täysin unohtaa.

#Pyhä-Nattanen
Metsien kätkemä -sarja paljasti uskomattoman luontokohteen Pohjois-Sodankylästä: Pyhä-Nattasen. Kuitenkin nelostieltä käännyttäessä kohteeseen ohjaa postimerkin kokoinen, huomaamaton viitta. Pyhä-Nattanen täytyy tietää, jotta sinne osaa mennä. Lisäksi pitää olla maastoauto, jotta sinne pääsee. Se on sääli. Paikalla on hieno reitti ja tulistelumahdollisuudet, sekä yksi Suomen persoonallisimmista tuntureista, lähes täysin salassa. Tähänkin voitaisiin kehittää tai kerätä vaikka mitä tarinoita ja palveluita ympärille.

#Seidat
Missä sijaitsevat Sodankylän vanhat seidat? Mitä tarinoita niihin liittyy? Millaista onnea ne tuovat, mitä niille voisi viedä lahjaksi? Nämä olisivat mielettömän kiinnostavia tietoja! Myyttisten tarinoiden ympärille voisi luoda myös tuotteita ja palveluita. Voisiko seidat koota Visit Sodankylän sivuille?

#Oratunturi
Helppo kohde suhteellisen vilkkaan tien varrella. Lyhyen kävelyn ansiosta kokemattomallekin retkeilijälle matalan kynnyksen paikka. Mutta mitä? Tienvarressa ei viittaa, Visit Sodankylä -sivuilla ei mainintaa. Jälleen yksi paikka jota turistit rakastaisivat, jos tietäisivät, että sinne johtaa reitti ja on jopa laavukin.

#Pittiövaaran kuru
Järkyttävän hieno kohde suht lähellä keskustaa. Ansaitsisi ehdottomasti matkailulta huomiota. Reitti, tulipaikka ja selkeät opasteet paikalle. Kurun suuruus vetää vertoja kansallispuiston kohteille.

#Laavukartta
Jälleen niitä asioita joita turistille pitäisi tuoda helposti löydettäviksi: yleiset laavut. Minne pääsee tulistelemaan? Visit Sodankylän sivulla voitaisiin listata vaikka Sodiksen Top-5 tai Top-10 laavut hienoimmalla sijainnilla ja kertoa huolella, mistä ne löytää. Laavu upealla paikalla voi olla monelle syy pysähtyä Sodankylään - mutta vain, jos siitä saa helposti tiedon.

#Visit Sodankylä
Sivusto kaipaa todella pikaista päivitystä tälle vuosituhannelle. Nyt äkkiä apinoimaan Kemijärveä, jonka Visit Kemijärvi -palvelu näyttää visuaalisesti modernilta ja hienolta ja on niin sanotusti tätä päivää. Sodankylästä saa vähintään yhtä hienon sivuston aikaiseksi, mutta nykyinen Visit Sodankylän ulkoasu luo mielikuvan paikasta, jossa ei ole mitään ajankohtaista menoa ja meininkiä. Visit Sodankylän Instassa jo upeaa matskua, se on hyvä alku!

#Luontokuvaus
Sodankylän luonto on upea ja moni matkaaja haluaa ikuistaa reissullaan upeita kuvia. Visit Sodankylä -sivulle voisi koota vaikkapa listan paikoista, joissa on erityisen helppo napata erityisen upeita luontokuvia. Osa paikoista olla sellaisia, joihin pääsee autolla mukavan lähelle. Näin ne ovat matalan kynnyksen paikkoja esimerkiksi revontulikuvaukseen, jonne usein pitää päästä nopealla varoitusajalla. Ja paikan päälle #Sodankylä-kyltti, jotta kuvaaja osaa some-julkaisussaan mainita, mistä kuva on!

Hirviäkuru on Sodankylän oma Julma Ölkky. Luontopolku ympärille ja kunnon opasteet paikalle, anyone?
#Katukuva
Tällä hetkellä matkaajan ajaessa Sodankylän läpi hänelle jäävät mieleen pari liikenneympyrää ja maailman pohjoisin Lidl. Nelostieltä katsottuna Sodankylä ei ole kaunis, eikä se ole sitä valitettavasti keskustassakaan, vaikka harvapa sitä kautta ajaakaan, jos on ohikulkumatkalla. Jo keskustan tuntumaan etelästä saavuttaessa vaikutelma on vähän tylsä: sinänsä hienosta Jeesiöjoen rannasta silmään pistää joku ruma jättihalli vasemmalla ja sen takana kohoava valkoinen torni. No, rakennuskannalle ei äkkiseltään voi tehdä mitään, joten on työstettävä sitä toiselta kantilta. Mitä jos Sodankylä palkkaisi jonkun taitavan maalarin tai vaikka oikeasti osaavan graffiti-porukan tuomaan hieman ilmettä katukuvaan? Keskustan rakennuksissa on paraatipaikalla monta tyhjää ja nykyisellään aika ikävännäköistä seinää, joissa olisi hyvin tilaa valtaville ja mieleenpainuville katutaideteoksille. Ne voisivat olla teemaltaan vaikka Alarieston maalauksia! Myös R.O.C.K. voisi näkyä esim taidokkaina graffiteina katukuvassa. Sodankylä jäisi näiden upeiden teosten kautta mieleen, ihmiset ottaisivat niistä kuvia ja jakaisivat somessa, mikä olisi ilmaista mainosta. Hyvä esimerkki on minusta kotikaupunkini Salon Repo Lauri -maalaus joka osoittaa, että katumaalaus voi olla todella upea ja näyttävä.
P.s. Toivottavasti uusi tori tuo parannusta Poro ja lappalainen -teokselle, josta sen nykyisessä sijainnissa on mahdotonta ottaa kivaa kuvaa mistään kulmasta. Ja kun turistit monesti mielellään ottaisivat kivan kuvan, jonka jakaisivat somessa ja joka olisi paikkakunnalle ilmaista mainosta.

#Tuotteet
Sodankylän fanituotteita helposti saataville kauppoihin. Pipoja, paitoja, lippiksiä, kangasmerkkejä, mitä vaan, kunhan ovat tyylikkäitä ja katu-uskottavia. Sodankylän imagoon sopisi hieman leikillisestikin jonkinlainen gangsta- tai armeijameininki. Niin hyvännäköisiä tuotteita, että niitä kantavat ylpeinä niin turistit kuin paikallisetkin.

#Hashtag Sodankylä
Kaikkiin turistipaikkoihin selkeästi näytille #Sodankylä tai joku kustomoidumpi Sodankylän oma hashtag (vrt. Kemijärven Onnentunne). Näin turistit osaavat tehokkaammin ilmaiseksi jakaa kuviaan ja kokemuksiaan somessa siten, että yleisö osaa yhdistää kuvien olevan juuri Sodankylästä. Hyvä hashtag on olennainen osa brändiä.

#Kansallispuistot
Luontomatkailu kasvaa ja Sodankylän alueella on kaksi upeaa kansallispuistoa - tai ainakin osat niistä. Näitä markkinoimaan täydellä teholla. Luostolla ainakin on paljon kivoja reittejä jotka sopivat myös lapsiperheille tai ovat riittävän lyhyitä päiväretkiksi. Dronet pörräämään ja tajunnanräjäyttävää kuvamatskua netti ja some täyteen, jotta turistit yhdistävät, että nämä upeat kohteet (esim. Sokosti, Paratiisikuru, Ukko-Luosto) sijaitsevat nimenomaan Sodankylässä.

#Tähtelä
Tavalliselle tallaajalle kerrostalon kokoinen lautanen on aika eksoottinen juttu. Voisiko näiden ympärille kehittää jotain matkailujuttuja?

#Peruslappilaiset asiat
Revontulet, porot, yötön yö, villiyrtit, puhdas ilma, puhtaat vedet, hiljaisuus, kalastus, UKK, Pyhä-Luosto.... Kaikki teemoja joiden ympärille on hyvä kehittää matkailua. Itsestäänselvyyksiä paikallisille, mutta esimerkiksi aasialaisille nämä ovat asioita, joiden kokemisesta ja näkemisestä ollaan valmiita maksamaan suuriakin summia. Se pitäisi oivaltaa ja sitä pitäisi hyödyntää. Kakslauttanen on jo hyvä esimerkki, muu Sodankylä seuratkoon omalla tavallaan perässä.

#Slogan
Lapin tähtikunta on ihan kiva. Mutta aika tylsä. Vai mitä? Joku räyhäkämpi slogan olisi vähän vähemmän plaah. Joku sellainen, mikä voisi lukea vaikka paidassa tai pipossa. Salla - In the Middle of Nowhere on loistava, vaikka sitä kuulemma Sallassa aluksi osa ihmisistä vastusti, on se toiminut hienosti. Jotain tämäntyyppistä iskulausetta Sodankylällekin!

#Halvat asunnot
Etelän ihmisen silmissä talot täällä ovat ilmaisia. Tämän viestin perille saaminen etelään + tieto siitä, että Sodankylässä on myös palveluita, olisi hyvä.

On vielä lisättävä että Äkäslompolossa nähty temppu oli nerokas: väkeä saapuu nyt kaukaakin katsomaan maailman suurinta poroa, ja varmasti moni ostaa samalla kaupasta jotain. Kertainvestointi, jota turistin on nyt helppo saapua katsomaan kaikkina vuodenaikoina, joka jokaisen on helppo löytää ja jota on helppo ja hauska kuvata ja kuvat takuulla jaetaan myös somekanavissa - aivan huikea idea Sampolta ja kumppaneilta. Pidetäänkö ideakilpailu, mitä vastaavaa voisi Sodankylään keksiä?

Omia retkijuttujani Sodankylästä olen koonnut tänne ja kokoan jatkossakin. Siellä vielä lisää vinkkejä kohteista. Katso myös Retkipaikan jutut Sodankylästä. Vinkkejä saa hyödyntää vapaasti.

Kommentit

Hyvä koosta! Sodankylä on meille ainakin ollut vuosikymmenet pelkkä läpikulkupaikka. Vain vanha kirkko ja hyvä leirintäalue ovat saaneet pysähtymään matkalla tunnetuimpiin kohteisiin.
Oma valokuva
Löysin itseni ja oman paikkani Lapista vuonna 2014. Rakastuin rauhaan ja omaan oloon, luontoon ja hiljaisuuteen, loputtomiin kiveliöihin, kirkkaisiin vesiin ja humiseviin tuntureihin.