Mitä Sodankylän keskusta tarvitsee?

Lue myös: 7 syytä miksi Sodankylä
Ja: #Sata syytä tulla Sodankylään

Sodankylän keskusta ei valitettavasti ole kovin viihtyisä. Tämä ongelma ei toki vaivaa vain Sodankylää, vaan lähes kaikkia Lapin kyliä, kun vanhaa rakennuskantaa ei ole ja kauneus on siten poissa. Sodankyläläisten keskuudessa viritellään ajatuksia siitä, kuinka keskustaa voisi saada viihtyisämmäksi. Minä ajattelin kantaa korteni kekoon ja tuoda ilmoille omia ideoitani. En sensuroi pois hulluimpiakaan ajatuksia, koska jotenkin minusta tuntuu, että juuri hulluimmat ideat ovat lopulta niitä parhaita. Kuten tämä poro.

Minä en koe, että ruoka- tai kahvilapaikkojen puuttuminen olisi suurin ongelma. Niitä kyllä on, joskin ne sulkevat usein tosi aikaisin ovensa. Ymmärtäähän sen, kun turisteja on vielä suhteellisen vähän. Omien kokemusteni mukaan myös palvelu Sodankylässä on iloista ja hyvää. Ehkäpä seuraavista mietinnöistä olisi apua turistien houkuttamiseen?

- Sodankylän kirkonkylältä puuttuu nähtävyys. Sellainen, jota saavutaan erikseen katsomaan, josta otetaan kuvia ja selfieitä somessa jaettavaksi ja jonka kuvan nähdessään tai nimen kuullessaan ihmisille tulee heti mieleen: Se on siellä Sodankylässä! Poro ja lappalainen -patsas on ainoa oikea nähtävyys tällä hetkellä, mutta se on katukuvassa varsin huomaamaton. Museogalleria Alariesto on kiva paikka, samoin vanha kirkko, mutta niissä on suuri ongelma: ne vaativat henkilökuntaa ja ovat siksi usein kiinni. Niitä ei voi poiketa katsomaan koska tahansa, vaan pitää ottaa selvää aukioloajoista, ja se jo yksin on riittävä syy monelle turistille unohtaa koko homma. Hyvä nähtävyys on näyttävä ja sen pääsee näkemään helposti ja koska tahansa. Siten se palvelee paikallisia yrittäjiä ympäri vuoden houkuttelemalla väkeä pysähtymään Sodankylässä ilman, että itse vaatii valmistuttuaan kenenkään aikaa ja huolenpitoa. Voisiko se olla jokin jättimäinen veistos? Voisiko Sodankylästä tulla katutaiteen kylä: seinämaalauksia, patsaita, kelopuiden metsä keskellä kylää? Puuseitoja? Futuristinen, suuri ja värikäs versio Poro ja lappalainen -patsaasta keskelle uutta toria? Maailman suurin moottorikelkka? Pyssy? Jotain elokuviin liittyvää? Suomen tuntemattomimmallakin paikkakunnalla on takuulla patsas, muistomerkki ja hautausmaa - ne eivät ole nähtävyyksiä, joilla voisi erottua. Pitää repäistä ja olla hullun rohkea.

- Rakennuskanta on, pakko sanoa, pääosin rumaa tai ainakin epäsiistin näköistä. Mutta hei, tästä on hyvä työstää! Vähintään uusi maalipinta tekisi monessa paikkaa terää. Jos ongelma ratkaistaan luovilla ja näyttävillä, jättimäisillä ja ennen kaikkea taidokkailla ja Lapin henkeen sopivilla seinämaalauksilla, niistä saisi samalla vetonaulan, jota turistit tulisivat katsomaan. Aiheet voisivat olla luonnosta: poroja, karhuja, ahmoja, mytologiaa, tunturin värimaailmaa ja muotoja, revontulia... Aasialaiset olisivat onnesta soikeina ja tulisivat ihmettelemään oikeaa Lapin taidetta, ei mitään perinteistä teinisöherrystä. Katutaide voi olla tosi upeaa, katsokaa vaikka näitä. Mikään muu Lapin kylä ei tietääkseni ole tässä katukuva-asiassa juuri kunnostautunut... Sodankylällä olisi hieno sauma erottautua, jos uskaltaa olla rohkea. Luontoaiheet taiteessa toisivat esille sen mikä Sodankylässä on parasta, puhuttelisivat Lapissa matkaavia ja miellyttäisivät varmasti myös paikallisten silmää.

- Tarkkuutta uudisrakennusten kanssa. Mitä ikinä rakennetaankin uutta, niin tehdään tyylikästä, ei mitään tusinahalleja! Esim Inarin Sajos on upea ja edustaa hienosti Lappia. Aitoa puupintaa, tyylikästä eksotiikkaa.

- Keskusta on aivan joen vieressä ja jokiranta on tosi kaunis. Harmi vain, että joki on keskustan "selän takana" eikä sen läsnäolo näy keskustassa millään lailla. Mitenkähän tähän on aikojen saatossa päädytty..? Sodankylän keskusta olisi todella viehättävä, jos se olisi rakentunut niin, että joki virtaa keskustan halki! Saisiko pitkän ajan puitteissa keskustan rakennetta ja painopistettä muutettua niin, että joki olisi enemmän keskiössä? Jos maisemaa keskustasta joelle saisi edes jostain kohtaa avattua, se olisi jo hyvä alku... Toria ja esim. jätskikioskeja tai kahviloita ajatellen olisi ihanaa, että ne olisivat jokimaisemassa eikä teiden ja parkkipaikkojen keskellä.

- Sodankylässä on tavattoman monta liikenneympyrää kylän koon huomioon ottaen. Nämä olisivat hyviä paikkoja taiteelle, veistoksille, mille vain luovalle ja näyttävälle, josta Sodankylä jäisi mieleen. Tällä hetkellä ympyröissä on istutuksia, jos niitäkään - ei mitään, mikä erityisesti kiinnittäisi huomion. Kallista patsasta ei ole pakko tilata, esimerkiksi Ylläksellä on liikenneympyrään tuotu komeita kelopuita, jotka pimeällä on valaistu. Pyhällä liikenneympyrässä on nilimajoja. Luovuutta!

- Voisiko Sodankylästä lähteä Sompion vaellusreitti Nattasille? Haastaja Karhunkierrokselle? Huolella mietitty ja mielettömän upeasti markkinoitu reitti, jolla on Sodankylässä komea lähtöportti ja kunnon opasteet? Reitille voisi tehdä myös välille pisteitä, jos ja kun kaikki eivät halua kävellä koko matkaa. Reitin varrella olisi Viiankiaapa ja useita vaaran huippuja. Tämä olisi mahtava, legendaarisen Sompion Lapin vaellusreitti, yksi koko Suomen myyttisimmistä alueista, joka huolella ja kunnolla toteutettuna olisi hieno vetovoima Sodankylään ja tekisi Sodankylästä vaeltajien retkeilykohteen niin, että myös kirkonkylä hyötyisi siitä. Sodankylän keskustassa on hyvin palveluita ja se toimisi vaeltajille hyvänä aloitus- tai lopetuspisteenä. Toki muitakin reittivaihtoehtoja kannattaa miettiä, kunhan reitistä tehdään kuuluisa!

- Pappilanniemi ja Kommattivaara ovat kivoja, mutta niitä ei voi laskea vetonauloiksi. Ne ovat varsin tavallisia lähikohteita, joissa paikalliset ehkä mielellään kulkevat. Turistilla sen sijaan on usein allaan auto, jolla hän hurauttaa Sodankylästä läpi, ellei hänelle tyrkytetä päin naamaa jotain eksoottista paikkaa jossa poiketa. Itse näkisin, että paljon Kommattivaaraa ja Pappilanniemeä mieluisampia ja omaperäisempiä kohteita ovat esimerkiksi Oratunturi, Hirviäkurut, Nattaset ja Porttikoski. Valitettavasti viitoitus näille kohteille on lähes tai täysin olematonta. Jos Pappilanniemeä halutaan nostaa sellaisille turisteille, jotka tulevat ilman omaa autoa, se pitää tehdä nykyistä näkyvämmin: itse ajoin aikoinaan paikalle pyhän hengen ja kansalaisen karttapaikan opastamana, enkä edelleenkään ole täysin varma mikä luontopolun virallinen reitti on.

- Keskustan vieressä on vanha lappalaisten asuinpaikka. Siitä on hieno kyltti, mutta maastoa katsoessaan ei näe mitään, mikä viittaisi paikalla ikinä olleen jotain erityistä. Voisiko asuinpaikasta rakentaa paikalle jäljennöksen?Kuten Savitaipaleen kivikautinen asumus? Tapahtumien aikaan paikalle voisi tuoda kesyporoja, ja turistit maksaisivat 5 euroa per naama päästäkseen niitä silittämään ja ruokkimaan.

- Voisiko joen yli rakentaa kävelysillan? Riippusillan tai muun? Siinä olisi autottomienkin turistien hyvä ihailla jokimaisemia rauhassa ja vähän tunnelmallisemmin kuin nykyisellä autosillalla. Samalla voisivat erehtyä vaikka uimarannalle ja läheiselle jätskikioskille tai kahvilalle (jota vielä ei ole, mutta joka olisi ihana, vaikka niin, että sillä olisi joen pinnalla kelluva terassi istumapaikkoineen). Terassi olisi kiva paikka poiketa istuskelemaan myös kahvilan ollessa kiinni! Jos silta on oikein erikoinen ja näyttävä, se toimii entistä tehokkaampana vetonaulana. Tulisiko siitä Sodankylän uuden ajan Jätkänkynttilä?

Vanha kirkko on kaunis. Sen tyyliä voisi modernilla tavalla kopioida myös uusissa rakennuksissa.

Kommentit

Luontoaiheinen katutaide kuulostaa ainakin näin turistin näkökulmasta tosi hienolta idealta. Nään heti silmissäni miten upea kylä voisi olla ja varmasti vetäisi kävijöitä.
Hyvä aihe! Meillekin Sodankylä on jäänyt mieleen vain vanhasta kirkostaan ja hyvästä leirintäalueesta. Muuten siitä on vain ajettu läpi ja jatkettu eteenpäin.
Oma valokuva
Löysin itseni ja oman paikkani Lapista vuonna 2014. Rakastuin rauhaan ja omaan oloon, luontoon ja hiljaisuuteen, loputtomiin kiveliöihin, kirkkaisiin vesiin ja humiseviin tuntureihin.