Minä olen

Loppuvuonna 2013 havahduin olevani vapaa. Ei omistusasuntoa, ei pitkäaikaista työpaikkaa, ei puolisoa, ei lapsia. Vain auto, hiukan rahaa ja loputtomasti mahdollisuuksia. Lähes 10 vuotta olin elänyt elämää, joka ei näyttänyt eikä tuntunut minulta. En tiennyt kuka olin, enkä tiennyt, mikä tekisi minut onnelliseksi. Itseni lisäksi olin hukannut yhteyden perheeseeni sekä luontoon.

Elämäntilanteen muutoksen myötä lähdin hakemaan uutta suuntaa elämälleni. Metsien suojissa, purojen varsilla ja perheen ja ystävien tuella sain rohkeutta aidosti ja pelottomasti miettiä, mitä haluan elämältä. Aloin tuntea, että minussa on voimaa, josta en aiemmin ollut tiennyt mitään.

Opin, että elämässä tärkeää ei ole suorittaa, ansaita, omistaa tai näyttää menestyneeltä. Tärkeintä on olla sellainen kuin on ja elää omannäköistään elämää, ulkopuolisista odotuksista tai paineista välittämättä.

Vuonna 2014 etsin työkkärin sivuilta pohjoisimman mahdollisen työpaikan, jonka voisin saada. Pian pakkasin autoni ja muutin synnyinseudultani Salosta Karigasniemelle Utsjoelle. En tuntenut ristin sielua Lapista enkä koko Pohjois-Suomesta. Jokainen minulle tuttu kasvo jäi Salon seudulle. Lappi alkoi nopeasti tuntua paikalta, jossa minun on hyvä. Rauha, jonka löysin erämaan ihmistyhjiöstä, oli odottamaton. Vasta jälkikäteen oivalsin, kuinka paljon elämäntapani etelässä oli vienyt minulta voimia.

Olen naimisissa ja työskentelen Retkipaikan päätoimittajana. Olen vapaaehtoisesti lapseton, eikä arkeen töiden lisäksi juuri ole kertynyt muitakaan velvollisuuksia. Siitä minä nautin suuresti – nautin siitä, kun kalenteri on tyhjä.

Samalla kun olen kasvatellut pintajuuria Lappiin, olen alkanut rakastaa myös kotikaupunkiani Saloa aivan uudella tavalla. Näen juureni nyt uusin silmin ja arvostan niitä enemmän kuin koskaan. Pidän myös hyvin todennäköisenä, että kun aika on oikea, tulen palaamaan juurilleni pysyvästi – Lapin rauha ja opit sekä omannäköinen elämäntapa mukanani.

-JonnaLUETTAVANA JUURI NYT

Maailman hienoin esitys – evoluution todisteet (The Greatest Show On Earth), Richard Dawkins, 2009

Tunne lukkosi, Kimmo Takanen, 2011

KUULOKKEISSA JUURI NYT

Endless forms most beautiful (albumi), Nightwish, 2015

OTA YHTEYTTÄ

Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Minulle voit laittaa viestiä osoitteeseen jonna.m.saari@gmail.com