Kielikylvyssä

Suomea, norjaa, saamea, ranskaa... Tänään pääsin töissä käyttämään montaa kieltä.

Piehtaroin onnessa kun kohdalleni sattui ranskankielinen pariskunta. Juttelin heidän kanssaan ummet ja lammet ja suorastaan kehräsin itsekseni huomatessani, että puhun ranskaa edelleen todella hyvin. Puhe ei kangistellut yhtään. Pariisin pohjoispuolelta Karigasniemelle pöllähtänyt nuoripari sai palvelua täydellisellä ranskalla, kyllä!

Tänään oli ensimmäinen päivä kun tartuin myös saamen kieleen tosissani. Olen nyt valmis saamen oppimiselle. Osaan numerot jo hyvin ja lähes kaikki värit myös. Osaan tervehtiä joten kuten ja sanoa kiitos, anteeksi ja ole hyvä. Tänään palvelin muutamaa asiakasta alusta loppuun saamen kielellä.

Pyydän tuttuja ihmisiä opettamaan minulle sanan tai pari aina ohimennen. Tänään opin sanat maito, kahvi, kaunis, musta ja valkoinen. En edes yritä kirjoittaa niitä. Moni saamelainenkaan ei osaa kirjoittaa saamea, joten minä en todellakaan yritä.

Ihmiset yllättyvät aina tosi iloisesti kun puhun edes pari sanaa saamea. Siitä tulee tosi hyvä mieli, ja halu oppia lisää sen kun kasvaa.

Täällä pääsee puhumaan monia kieliä, sitä en osannut odottaa, mutta olen siitä todella iloinen. Kesäaikaan täällä on kuulemma maailma täynnä ranskalaisia ja saksalaisia, siitä tulee mahtavaa. Sen jälkeen kun lähdin Ranskasta en ole juuri saanut sitä kieltä käyttää. Kohta saan! Saksaakin pääsin puhumaan pari sanaa yhtenä päivänä, vaikka siinä en ole kovin vahva, mutta selvisin kuitenkin.

Eri kielten käyttäminen ja oppiminen antaa minulle paljon energiaa ja piristää työpäivää mielettömästi. Jo englanninkin käyttäminen ja kuuleminen on mukavaa.

Nyt on aika rentoutua kynttilän valossa ja teen kera. Huomenna on viikon viimeinen työpäivä, sitten on aika aloittaa kolmipäiväisestä viikonlopusta nauttiminen. Ihanaa!Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Voit kirjoittaa minulle yksityisviestin.

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *