Salolaista puuroa

Tottakai täältä Norjan rajalta Karigasniemen kylästä saa kaupasta salolaisia, tarkemmin sanottuna suomusjärveläisiä spelttituotteita!

En ole koskaan vieraillut Birkkalan tilalla enkä maistanut spelttiä, mutta nähdessäni tuttuja tuotteita täällä kaupan hyllyssä sydämessäni sykähti niin suuri kotiseuturakkaus, että päätin vaihtaa aamun ruispuuroni ilman muuta spelttipuuroksi.
Hiutalepaketin kyljessä tulee puuro-ohje, joka vissiin on neljälle. Katsoin ohjetta hetken ja päätin sitten kutakuinkin unohtaa sen. Ohjeessa puuro käsketään tehdä maitoon, mutta en minä jaksa kytätä pohjaanpalamista. Myös 40 minuutin kypsennysaika tuntui melko pitkältä.

Niinpä päätin vähän soveltaa.

Jonnan spelttipuuro

Mittasin kattilaan 2,5 desiä vettä, hiukan suolaa ja noin desin spelttihiutaleita.

Kun puuro kiehui (yli), hiljensin levyn kakkoselle ja jätin puuron siihen hiljalleen kiehumaan.

Hetken päästä sekoittelin puuroa ja lisäsin siihen näppituntumalla pellavansiemeniä ja lorauksen maitoa. 

Totesin tovin kuluttua laittaneeni maitoa liikaa ja puuro jäisi velliksi. Niinpä heitin mukaan vielä kourallisen ruishiutaleita.

Keitin puuroa niin kauan että se oli valmista, Ei siihen alusta saakka mitattunakaan kyllä 40 minuuttia mennyt.
En yhtään epäile, etteikö alkuperäinen resepti maitoineen ja pitkine kypsytysaikoineen tuottaisi aivan satumaisen hyvää puuroa. Ainoa vaihtoehto se ei kuitenkaan ole.

Kaasin puuron suosikkilautaselleni (Arabian syvä Pallas) ja annoin seistä siinä hetken. Päälle lusikoin hieman Alpron maustamatonta "jogurttia" ja siskoni tekemää marja-aroniahilloa, joka on kotoisin Salon Teijolta. Siis sieltä, jonne nyt saadaan uusi, Salon ihkaoma kansallispuisto.

Kyllä oli ihanaa puuroa! Sitä syödessä - ja muutenkin - Saloa on helppo muistella lämmöllä, vaikka juuri nyt en sen helmoihin takaisin kaipaakaan.


Kommentit

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *