Konservatiivisen vihkikaavan problematiikkaa

Kirkkohäistä en tiedä, mutta ainakaan maistraatissa ei vihkikaava sisällä pitkiä puheita. Pari alkusanaa, kysymykset, sormusten vaihto (jos pari haluaa), pari loppusanaa.

Yllätyksenä tuli, että valmista kaavaa ei saa muokattua muutoin kuin lisäämällä siihen jotakin: pois ei saa ottaa mitään. On harmillista, että kaava alkaa seuraavasti:

"Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin." 

Eikö tätä olisi jo aika päivittää 2010-luvulle? Moni on perustanut perheensä jo ennen naimisiinmenoa. Tai lapsia voi olla jo edellisistä avioliitoista, eikä yhteisiä välttämättä ole enää toiveissa.

Sitten on meitä minunlaisiani, joilla ei ole aikomusta hankkia lapsia lainkaan.

Maistraattivirkailija tiedosti kyllä tämän ja kuulosti hyvin ymmärtäväiseltä asian suhteen, mutta eihän hän asialle mitään mahtanut, joten en piinannut häntä sen enempää. Hämmästelin vain.

Muutoinhan sanat perheen perustamisesta voisi nähdä siten, että tässä ollaan nyt muodostamassa virallista kahden ihmisen perhettä ja sinetöimässä sitä avioliitolla. Mutta heti seuraava maininta yhteiskunnan säilyttämisestä kiusallisesti paljastaa, että penikoihinhan siinä viitataan.

Kysyn vaan: yhteiskunnan säilymiseksi? Eiköhän maailmassa ole jo muutenkin tarpeeksi ihmisiä! Seuraavaksi paukkuu 8 miljardin raja rikki ja väkiluvun kasvutahti sen kun kiihtyy. Yhteiskunnan ja ennen kaikkea planeetan ongelma on ihmisten paljous, ei vähäisyys.

Alkutekstin korvaaminen joillakin toisilla sanoilla olisi ollut ainoa erityistoiveemme vihkikaavaa koskien, mutta kun se ei onnistu, niin ei auta kuin kuitata se olankohautuksella. Mitään tuskin ainakaan alamme kaavaan lisäämään - runonlausunta tai musiikkiesitys olisi meistä vain todella kiusallista.

Joka tapauksessa on mukavaa, että tällainen uskonnoton vaihtoehto naimisiinmenolle on ylipäänsä olemassa. Tärkeintähän on se, mitä ihanaa sinä hetkenä ja jokaisena elämän päivänä sen jälkeen tapahtuu, eikä se, että vihkikaavassa on muutama hassu yksityiskohta.

Mutta ihan vain vinkkinä, Räsänen ja kumppanit, tuon voisi pikkuhiljaa päivittää tai antaa luvan muokata sitä. Tai antakaa ympäristöystävällinen, ei-lastenhankintaan-painostava vaihtoehto sen rinnalle! Se voisi mennä vaikka näin:

"Avioliiton tarkoituksena on onnellisen parisuhteen pysyvä sinetöiminen. Avioliitto on tarkoitettu kestämään, jotta sen osapuolet voisivat yhdessä tukea ja rakastaa toisiaan lopun elämäänsä."

Koska siitähän avioliitossa on kysymys: pysyvästä rakkaudesta ja tukemisesta. Miksi vihkikaava ei ala sillä?Kommentit

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *