7 syytä miksi Sodankylä

Tässä hieman ajatuksia siitä, miksi Sodankylässä on minusta mukava asua. Ensimmäiset viisi syytä kertovat ajatuksistani ja huomioistani muuton jälkeen, mutta viimeiset kaksi syytä ovat ne alkuperäiset syyt, miksi päätimme alun perinkin tänne tulla. Siinä päätöksessä yhdistyivät parhaalla mahdollisella tavalla järki ja tunteet...

1. Ystävälliset ihmiset

Naapurista kunnan virkailijaan ja oman kylän väestä naapurikyläläisiin täytyy sanoa, että väki täällä on ollut meitä kohtaan todella ystävällistä. Mutta on syytä määritellä ystävällisyys tarkemmin: ystävällisyys ihmisten kesken ei aina välttämättä ole aitoa. Joku voi olla ystävällinen urkkiakseen tietoja ja juorutakseen selän takana, tai hyötyäkseen jotakin. Sellaisia ihmisiä minä en kuitenkaan koe täällä kohdanneeni, vaan olen saanut käsityksen välittömistä ja aidosti lähestyttävistä sodankyläläisistä, joiden puoleen on helppo kääntyä ja jotka ottavat osaksi yhteisöään antaen kuitenkin myös oman rauhan. Kaupan kassa on iloisena neuvonut minut lähimmälle laavulle, retkellä kohtaamamme paikallinen pariskunta tarinoi meille neljän tuulen lakista ja sosiaalisessa mediassa minua on autettu heti, kun olen kysynyt apua vaikkapa jonkin luontokohteen löytämiseen tai tiedustellut jonkin syrjäisen tien kuntoa. Toissaviikolla poikkesi kaksi ihanaa mummoa yllättäen kylään - olin tavannut heidät villiyrttikurssilla ja sanonut, että saa poiketa. Ja olin todella iloinen, että he myös poikkesivat!

2. Suuri ja kaunis luonto

Sodankylän luonto on ihanan monipuolinen: on synkkiä metsiä ja tuulista paljakkaa, tuntureita ja kuruja, jokia ja järviä sekä ihan perinteistä maalaismaisemaa vanhoine rakoliitereineen kaikkineen. Täällä voi tuntea aidon pohjoisen Lapin ja sukeltaa silti kunnollisen, suuren metsänkin suojiin. Porot ovat olennainen osa Sodankylän näkymiä, samoin pienet kylät, joissa onneksi edes jonkin verran on vielä vanhojakin rakennuksia jäljellä. Melkein joka kylällä tuntuu olevan oma uimaranta ja se on minusta aivan huippua: täällä pääsee luonnosta nauttimaan helposti ja monipuolisesti.

3. Hyvät palvelut (ja hyvä palvelu)

Tähän mainittakoon erikseen hyvä palveluiden valikoima sekä se, että saamamme palvelu melkeinpä kaikkialla, missä olemme asioineet, on ollut todella ystävällistä, hyvää ja ennen kaikkea ihmislähtöistä. Asiakaspalvelijat täällä eivät ole robotteja, jotka näkevät asiakkaat harmaana massana joille pitää myydä viivakoodeja, vaan minut on aina otettu hymyssä suin vastaan ja selvitetty, kuinka juuri minua voitaisiin omassa tilanteessani parhaiten palvella. Myyjä on ollut ihminen ja kohdannut minut ihmisenä. Suurkiitokset hyvästä palvelusta ainakin Simoselle, Värisilmään, Apteekkiin, Jyskiin, ovensa sulkeneeseen Sotkaan, Kirjastoon ja kunnantalolle, leirintäalue Orakoskelle sekä Rautiaan, Pohjantähteen ja S-Marketin Posti-tiskille.

4. Rauha

Rauha on minulle yksi tärkeimmistä onnellisuuden elementeistä. Minä rakastan rauhassa olemista,  ja olen tehnyt monta elämänvalintaa sen perusteella. Yksi niistä on muutto Lappiin, ja Sodankylä on osoittanut myös olevansa rauhallinen paikka, tai ainakin tarjoavansa loputtomasti rauhaa niille, joille se on tärkeää, kuten minulle. Suureen luontoon on hyvä uppoutua kohtaamatta ketään, eikä kirkonkyläkään ole liian suuri, että siellä ahdistaisi toisinaan poiketa, vaikka mielelläni aina vetäydyn sieltä poiskin kohti kotia.

5. Tiet ja tutkimusretket

Olen utelias sielu ja minusta on ihanaa kohnata kotikunnan eri kolkkia. Sodankylässä on hyvä tieverkosto ja melkein sen joka kolkkaa pääsee jotenkin lähestymään tietä pitkin. Kunta on valtava, Suomen toiseksi suurin, joten tutkittavaa täällä riittää kyllä. Ikinä ei tarvitse istua kotona miettimässä, että ei ole enää uusia paikkoja joita voisi tutkia.

6. Työpaikat

Halusimme kuntaan, jossa on miehelleni paljon alan töitä. Näin varmistaisimme sen, ettei hänen tarvitsisi missään vaiheessa olla kaukana poissa työmaalla joka toinen viikko, vaan jos yksi urakka loppuu, niin toinen löytyy yhtä läheltä. Tämä seikka karsi viimeisistä kuntavaihtoehdoistamme pois esimerkiksi Muonion ja Kolarin. Sodankylä ja Vaalajärven kylä on hyvässä risteyspaikassa, jossa työmaita löytyy sopivan matkan päästä muutamakin, ja myös tulevaisuuden työnäkymät ovat hyvät. Silti talo oli aivan superedullinen, vaikka onkin suuri ja kauniilla paikalla.

7. Fiilis

Hyvä fiilis eli perstuntuma oli aikoinaan työpaikkatilanteen ohella toinen suurimmista syistä, miksi päädyimme juuri Sodankylään. Meillä kummallakin oli Sodankylästä hyvä fiilis. Pari Lapin kuntaa karsiutui pois mahdollisista kotikunnista juurikin siksi, että niistä oli jotenkin huono tunne ja meitä oli jopa varoiteltu niiden ikävästä ilmapiiristä. Nimiä nyt sen enempää mainitsematta, kröhöm... Mutta Sodankylästä oli hyvä tunne ja se tunne oli oikeassa, tänne on ollut todella helppo kotiutua.


Sodankylä oli loppujen lopuksi aika helppo valinta. Monta muuta kivaa kuntavaihtoehtoa karsiutui pois työpaikkakysymyksen kohdalla, ja monta muuta taas siksi, että niistä ei vain yksinkertaisesti ollut hyvä fiilis.

Sodankylä ei kuitenkaan ollut finaalissa yksin, vaan siellä olivat vaihtoehtoina myös nelostietä lähinnä olevat alueet Kittilää, Pelkosenniemeä ja Savukoskea. Omissa ajatuksissa etenkin Savukoski oli minusta myös kiehtova vaihtoehto, mutta kun Sodankylästä löytyi hyvään hintaan juuri sellainen talo jota olimme etsineet ja juuri hyvällä sijainnilla, omalla jokirannalla, oli päätös sillä sinetöity.

Aiemmat Sodankylä-lörpötykseni löytyvät tästä:
Mitä Sodankylän keskusta tarvitsee?
#Sata syytä tulla Sodankylään

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *