Kenelle Lappi ei sovi?

Vuosien aikana olen tainnut tulla kehuneeksi Lappia monelta kantilta. Paljon on jäänyt kehumattakin sellaista, mikä olisi ollut kehumisen arvoista. Kehun jatkossa lisää.

Lapissa on kuitenkin piirteitä, jotka eivät sovi kaikille. Olen todennut tämän muun muassa kuunneltuani joitakin Lappiin muuttaneita epätyytyväisiä eteläläisiä, tai heitä, joiden "unelma" Lappiin muuttamisesta on lopulta kaatunut johonkin omasta mielestäni hyvin mitättömältä tuntuvaan seikkaan  - mikä on ehkä kertonut vain siitä, ettei heidän unelmansa niin kovin vahva lopulta ollutkaan.

Sanoisin, että Lappi ei sovi sinulle, jos...

...runsas palvelutarjonta on sinulle tärkeää

Ei tule varmasti kenellekään yllätyksenä, että täällä on palveluja vähemmän kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Myöskin kaupat menevät usein aikaisin kiinni, eivätkä aina ole viikonloppuisin auki ollenkaan. Vegaanisia vaatteita, sushia, uutta kameraa tai ihan vaikkapa kenkiä voi olla vaikea saada, moni ihan tavallinen asia voi olla kiven alla. Karuin omakohtainen kokemus tästä minulla on ollut särkylääkkeen kanssa. Lauantaina päivällä alkanut pää- ja hartiasärky alkoi kasvaa niin sietämättömäksi, että aloin voida jo pahoin enkä pystynyt muuta kuin makaamaan. Särkylääke oli loppu, ja apteekki kiinni maanantaiaamuun saakka. Mies sai onneksi työkaveriltaan tuotua minulle yövuorosta tullessaan Buranaa, muutoin en tiedä, miten olisin kärvistellyt koko viikonlopun hirveässä säryssä.

Jos onnellisuus on kovasti kiinni siitä, että palveluja on kaikkialla ympärillä runsaasti ja helposti saatavilla, Lappi ei ehkä ole sinun valintasi. Muussa tapauksessa voit kyllä oppia elämään Lapin palvelutarjonnan kanssa ajan mittaan ja varautumaan siihen, että kaikkea ei saa vain sormia napsauttamalla, vaan hieman kannattaa osata ennakoida.

Minäkään en enää ikinä päästä särkylääkettä loppumaan kotikaapista.

...haluat, että asiat hoidetaan sinun tavallasi

Lapissa moni asia hoituu hieman eri lailla kuin etelässä. Sen huomaa arjessa silloin tällöin. Naapuri tai joku kyläläinen voi tulla kylään ilmoittamatta, asuntoa voi olla vaikea löytää koska usein niistä ei ilmoiteta missään, koirakarkulaisia juoksee pihoilla ja kylillä tämän tästä. Poro tulee takuulla vihannesmaallesi, ellet aitaa sitä. Lapin arjessa on oma tyyli ja oma rytmi, johon kannattaa sopeutua ymmärtäväisesti ja avarakatseisesti, muutoin olosta tulee tukala. On tosi vaikeaa saada ystäviä valittamalla, että täällä asiat hoidetaan väärin ja pätemällä, kuinka etelässä milloin mikäkin homma hoidetaan paremmin. Sellaiselta ihmiseltä tekee vain mieli kysyä: miksi sitten et jäänyt etelään?

Ystäviä kannattaa olla. Enkä puhu välttämättä sellaisista ystävistä, joiden kanssa parannetaan maailmaa saunassa tai lenkkipolulla. Usein kyläläiset auttavat toisiaan mieliisti talkoona, mutta hankalan tyypin maineessa oleva saa varautua kaivamaan kuvettaan jeesin saamiseksi.

...tiedät, mitä haluat

Kuten oli puhetta, Lapissa palveluita on suhteellisen vähän. Se johtuu siitä, että täällä on pinta-alaan nähden vain vähän ihmisiä. Nämä kaksi seikkaa taas johtavat siihen, että sekä työ- että asuntotarjontaa on usein rajoitetusti. Jos päätät muuttaa Lappiin, varaudu siihen, että et heti saa unelmiesi kotia tai oman alan töitä. Ajan mittaan ne saatat löytää, mutta jos todella unelmoit Lapissa asumisesta, ole valmis harkitsemaan työ- ja kämppävaihtoehtoja avarakatseisesti. Älä päätä etukäteen mitä haluat, vaan katso mitä on tarjolla ja ajattele mahdollisuuksia laatikkosi ulkopuolelta. Jos olet etukäteen päättänyt, että sinulle kelpaa vain juuri tietynlainen työ tai koti, saattaa sormiesi välistä valahtaa yksi ihmiselämä sitä Lapista etsiessä.

...kaamos ja hyttyset häiritsevät

No tätä ei tarvitse enempää edes selitellä. Mutta muutamakin ihminen on minulle vuosien mittaan kertonut unelmoivansa Lapissa asumisesta - mutta kun on se kaamos ja ne hyttyset.


Heräsikö ajatuksia tai kysymyksiä? Voit kirjoittaa minulle yksityisviestin.

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *